Resepi: Kuih Bom Inti Kacang Hijau Sedap
Assalamualaikum..
Selamat petang semua!..
Ermm.. sangat special hari ini sebab saya mencuba resepi kuih bom.. Klu
di kampung (klate) memang di mana sahaja boleh beli.. Ini saya di
perantauan (bintulu) nak cari kuih tradisional asli lagi memang susah..
So, ambik inisiatif buat sendiri + kemahiran resepi kuih muih melayu
kita.. Hehehehe.. Kuih bon inti kacang ini pun atas permintaan encik
hubby.. Hari ini beliau on duty, balik je petang terus mintak di
goreng.. Banyak makan sehingga tak makan dinner malam nih.. Hehhee....
Jom saya nak share resepi kuih bom ni.. Saya pun tiru resepi emak dan KAK AZIE KITCHEN.. ^_^
Resepi oleh : Bahiah R
SELAMAT MENCUBA YER~
1) Inti kacang hijau
Bahan-bahan
- 2 cawan kacang hijau (Rendam sejam untuk cepat empuk)
- 2 keping gula melaka
- 3 senduk kecil gula
- secubit garam
- 2 sudu besar tepung gandum
Cara membuat
- Masukkan kacang hijau dan air dalam kuali.. Biarkan ia mendidih
dengan api yang sederhana.. Kacang selalu dikacau untuk mengelakkan
berkerak.. Jika kacang masih belum empuk, tambah sedikit-sedikit air
sehingga ia benar2 empuk dan pecah.
- Apabila empuk dan air sudah kering, masukkan gula melaka dan gula.. Kacau sehingga sebati dan masukkan secuit garam..
- Kemudian, masukkan tepung gandum dan kacau biar sekata.. Angkat dan sejukkan..
- Selepas sejuk, buatkan inti kacang tersebut bentuk bulat2. Ini senang untuk di masukkan ke dalam doh.
2) Doh dan cara membentuk
Untuk membuat doh, hanya memerlukan 2 cawan tepung pulut, 1 sudu
tepung gandum, secubit garam dan air.. Uli sehingga ia benar2 lembut
menjadi doh.. Macam ni tau!!..
Kemudian, untuk cara membentuk.. Ambil inti tadi masukkan ke dalam
doh dan gontel sehingga ia bulat. (Saya punyer tak jadi bulat pun, the
first time kan,.. Hehhee). Guling ia dalam bijan dan sedia untuk di
goreng.. Makan sejuk2 baru syokkkkk.. Huhuhuhu
Alhamdulillah.. menjdi jugak dengan air tangan sendiri untuk hubby..
Biarpun rupa tak cantik janji dirimu oh kuih bom meletup dalam perut
suami.. Sedapppp.. Hehehe
SEKIAN..
No comments:
Post a Comment